23948sdkhjf

Hudiksvalls kyrka varsamt renoverad

Under ett år utfördes restaurerades konserverades interiören i Hudiksvalls kyrka. Samtidigt byttes installationer såsom hela elsystemet och all belysning.

– I projektet ingick rivning av golvet som var oisolerat, berättar Anders Svahn, fastighetsansvarig i Hudiksvallsbygdens församling. Krypgrunden rensades på kvarlämningar och isolerades. Avfuktare med sensorer och styrning installerades och nytt furugolv lades på. I värmesystemet, som sedan tidigare baseras på bergvärme, togs flertalet radiatorer bort och ersattes med golvvärme.

Många installationer har moderniserats. Hela elsystemet har ersatts med nytt och detta gäller också VS. Alla ljuskällor har bytts, bland annat ett 60-tal spotlight i taket. Nya styrsystem har anskaffats för ljus och för ljudanläggningen som båda kan kontrolleras från en surfplatta.

– Inget av det moderna skall synas och besökarna skall bara uppleva ett kyrkorum som är restaurerat, fortsätter Anders Svahn. Synliga förändringar begränsar sig i huvudsak till att bänkar längst fram är ersatta av ett hundratal stolar, liksom att koret är sänkt till långhusets golvnivå.

Ett av målen med det aktuella projektet 2018–19 var att återställa kyrkan till 1888 års utseende. Bänkarna hade efter detta årtal målats i gröna och bruna toner. BW Måleri Sundsvall återställde bänkarna till den tidigare ekådrade ytan. Innertaket under läktaren var övermålat efter 1888 och stjärnmotiv från den tiden togs åter fram.

Konservatorerna Eva Körberg och Lotta Nektor rengjorde valv och innerväggar och restaurerade målningarna, liksom större delen av den fasta inredningen. Kororgeln avvecklades och avsikten är att ersätta den med ett spelbord kopplat till den stora kyrkorgeln.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093