23948sdkhjf

Sävehuset är ”Årets Miljöbyggnad”

På Sweden Green Building Awards gala 11 november korades Sävehuset till Årets Miljöbyggnad.

"Ett fantastiskt fint kvitto till Norconsults arkitekter som lyckats ge en utdömd byggnad nytt liv", skriver SGB i sitt pressmeddelande.

Sävehuset tillhör Wisbygymnasiet på Gotland och byggdes i början av 1970-talet.

Klagomålen kring dålig luft och inomhusmiljö uppstod nästan omgående och byggnaden upplevdes som mörk, tung och instängd. Kraven på ljusinsläpp, ventilation och arbetsmiljö har skärpts mycket sedan dess, vilket föranledde beslutet att totalrenovera byggnaden 2013. Åtgärderna var så omfattande att det betraktades som en nybyggnad på befintlig stomme.

Sweden Green Building Awardsdelas ut årligen av SGBC för att premiera och uppmärksamma projekt som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande. Miljöbyggnad är den största svenska miljöcertifieringen och i stor konkurrens vann Sävehuset 2020 års utmärkelse.

Juryns motivering lyder:

”Att våga satsa på ambitiösa ombyggnadsprojekt istället för att riva och bygga nytt är avgörande för ett framtida, hållbart samhällsbyggande och här är Sävehuset i Visby en förebild och inspirationskälla. Det är imponerande att projektet, förutom att uppnå Miljöbyggnad Guld, lyckats få detta höga betyg i så många indikatorer, vilket är ovanligt i en total ombyggnad som detta.”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063