23948sdkhjf

Genomför pilot för utsläppsfritt bygge

Göteborgs Hamn AB ska nästa år för första gången, för att minska koldioxidutsläppen,  använda nya upphandlingskrav för utvalda entreprenader.

Vidare ska hamnen driva på användandet av grönare anläggningsmaskiner och tekniker.

Idag kommer hela 20 procent av transportsektorns CO2-utsläpp ifrån entreprenadmaskiner. Andelen bedöms öka till 50 procent då utvecklingen av utsläppsfria vägtransporter hela tiden tar steg mot mindre utsläpp.

Med målet att hjälpa till att minska utsläppen ytterligare även på entreprenadsidan har projektet ”Utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser” initierats av Göteborgs Stad och Business Region Göteborg. Göteborgs Hamn AB deltar och blir först ut med att genomföra en upphandling med de nya upphandlingskraven.

– Att vara pilot i detta projekt rimmar helt och hållet med att vi ska vara den mest konkurrenskraftiga hamnen i världen, och då måste vi gå i bräschen på många områden. Det känns roligt att vara loket i detta, även om det kommer att kräva mer resurser av oss som beställare, säger Dirk Wallem, Procurement manager på Göteborgs Hamn AB:s inköpsavdelning.

I Göteborgs hamn pågår ständigt utvecklings- och underhållsprojekt, både i vatten och på land. Framöver ska arbetena kunna genomföras på ett klimatsmartare sätt.

Bild: Göteborgs Hamn AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078