23948sdkhjf

Svensk teknik gör amerikanska byggplatser säkrare

Svensk teknik ska nu tillsammans med en amerikansk tillverkare av skyddshjälmar bidra till ökad säkerhet för amerikanska byggarbetare.

Stockholmsbaserade Twiceme Technology startades så sent som 2016 med rötterna i försvaret och säkerhetsbranschen. Företaget har utvecklat en integrerad teknik för snabb spridning av vital information via exempelvis skyddshjälmar. I synnerhet kan tekniken medverka till effektivare och snabbare räddningsarbete i samband med olyckor.

Det handlar om möjligheten att lagra och läsa vital information i en digital enhet som ska kunna integreras i olika typer av skyddsutrustning. Enligt företaget är utrustningen inte beroende av exempelvis batterier eller internet. Med en smartphone får mottagaren snabbt indikativa uppgifter om den skadade, exempelvis allergier, kroniska sjukdomar, mediciner och kontaktuppgifter till närstående.

Efter att ha använts i olika typer av sporthjälmar inleddes i våras ett samarbete med den svenska utrustningstillverkaren Guardio Safety – ett företag som också var tidigt ute med att erbjuda bygghjälmar med den revolutionerande mips-tekniken (läs mer här). 

Med målet att öka säkerheten, inte bara på svenska byggarbetsplatser utan även internationellt tas nu nästa kliv genom ett samarbete med den amerikanska tillverkaren av skyddshjälmar, Studson.

– Vårt mål är att skapa en global standard för tillgång till vital information som kan bidra till att öka säkerheten för människor utsatta för risk. Detta samarbete tar oss närmare det målet. Partnerskapet med Studson bekräftar också det initialt stora intresset på den amerikanska marknaden för att öka säkerheten på byggarbetsplatser genom innovation, säger företagets vd Christian Connolly.

Att den internationella expansionen gör ett avstamp i USA är ingen slump. Enligt företaget är ökad säkerhet i byggbranschen ett prioriterat område, dels för att vart femte dödsfall på amerikanska arbetsplatser under 2018 var byggrelaterat och dels för att implementing av säkerhetsprogram på amerikanska byggarbetsplatser i dag lär utgöra cirka 2,5 procent av ett projekts totalkostnad medan skador på byggarbetsplatserna står för 6-9 procent av projektets utgifter.

Jag ser oerhört mycket fram emot vårt partnerskap med Twiceme Technology. Detta samarbete tar oss ytterligare ett steg mot vårt mål att erbjuda den säkraste och mest innovativa skyddshjälmen för bygg- och industribranschen, säger Studsons vd Ryan Barnes.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125