23948sdkhjf

Handelskammare: Bygga ut Arlanda och stänga Bromma sparar 44 miljarder

Flygtrafiken på Bromma flygplats kan läggas ned om Arlanda bygger ut med ny landningsbana för elflyg, skriver Stockholms handelskammare i en rapport.

Stockholms handelskammare hävdar i en ny rapport att en nedläggning av Bromma flygplats, tillsammans med utbyggnad av Arlanda, skulle vara en ekonomisk plusaffär på 44 miljarder kronor, uppger Dagens Industri.

Handelskammaren pekar i rapporten på flera fördelar med en nedstängning av Bromma, då till exempel bostäder och kontor kan byggas på området. Men förutsättningen är att Arlanda byggs ut med en ny bana för att klara en beräknad trafikökning. Flyg med ”mycket begränsade eller obefintliga utsläpp” bör prioriteras, enligt SVT Nyheter

Dessutom måste kollektivtrafiken till och från Arlanda förbättras. Ett förslag är att staten friköper Arlandabanan med tågtrafik till flygplatsen.

Vi bedömer att det går att frigöra Brommas mark och få tydliga positiva effekter av det, men det kräver att man först fattar nödvändiga beslut för att kunna flytta över den trafiken till Arlanda, skriver Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062