23948sdkhjf

Swerock vinner Nordbyggs Guldmedalj

ECO-Betong vann i hård konkurrens med bland annat Solcellspaneler anpassade för tegelpannor samt väggelement med halm.

Vinnaren har korats av Byggindustrins läsare genom en omröstning tillsammans med en jury.

– Jag tror ECO-Betong har fått stor uppmärksamhet tack vare dess egenskaper, där bra prestanda kombineras med minimering av CO2-utsläpp, säger Karl-Gunnar Karlsson, vd på Swerock.

– Produkten vi utvecklat underlättar helt enkelt för våra kunder att göra ett klimatförbättrande val. Betong där den energikrävande cementen delvis ersätts med slagg är en väl beprövad produkt internationellt och har många tekniska fördelar. Livslängden blir längre och beständigheten högre, den blir även tätare och mer motståndskraftig mot skadliga ämnen. ECO-Betong kan, beroende på typ av användningsområde, minska betongens klimatbelastning med upp till 50 procent.

Det bindemedel som används till ECO-Betong är en biprodukt från ståltillverkning. Swerock har via sitt dotterbolag Swecem investerat över 100 miljoner i en fabrik i Oxelösund där masugnsslagg från SSAB tas emot lokalt för att sedan granuleras och malas till ett bindemedel.

– Utnyttjandet av en lokal biprodukt är ett bra exempel på hur vi verkar efter Peabs övergripande strategi - ett närproducerat samhällsbyggande. Vi blir resurseffektiva och säkrar samtidigt vår tillgång på slagg, säger Karl-Gunnar Karlsson.

– Genom att ha slaggproduktionen inom landets gränser minskar också behovet av klimatpåverkande transporter markant. I dag importeras slagg från andra länder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172