23948sdkhjf

Nytt bolag ska stoppa kriminalitet inom bygg

Byggentreprenören Jessica Löfström och antikorruptionsexperten Louise Brown startar nytt bolag för att stoppa den ökande arbetslivskriminaliteten i byggsektorn.

I styrelsen för det nya bolaget ”Ansvar” tillträder bland andra Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, skriver Dagens Juridik.

Näringslivets nota för den ekonomiska brottsligheten beräknas uppgå till 100 miljarder kronor per år och Skatteverkets beräkningar indikerar att över 90 miljarder betalas ut i svarta löner - årligen

Jessica Lövström har många års erfarenhet från byggbemanning, och är en av medgrundarna till Ansvar, har upplevt problematiken på nära håll.

– Jag har varit verksam i byggsektorn i 20 år och vet att byggsektorn alltid har haft en viss del svart verksamhet men under en längre tid har vi nu sett en eskalerande ökning av grovt kriminella nätverk och problemet är betydande i statligt finansierade byggprojekt. Vilket innebär att våra skattemedel som skulle gått till vård, skola och omsorg nu hamnar i kriminellas fickor, säger Jessica Lövström, enligt Dagens Juridik.

Trots nya krav på ID-kort i branschen visar dock stickprov på stora mörkertal av aktörer med svart eller illegal arbetskraft, grovt kriminella och organiserade nätverk som tvättar svarta pengar genom svenska och utländska banker.

– Det är inte många steg mellan skolbygget och organiserad brottslighet, säger Louise Brown, vd på Ansvar.

Ansvar har utvecklat ett system för bakgrundskontroll och granskning tillsammans med grävande journalister och affärsanalytiker, som uppges vara svårt att bedra och täcker alla aktörer i värdekedjan, oavsett om de kommer från Sverige, eller exempelvis Polen eller Moldavien. Tjänsten kompletteras med oannonserade platsbesök så att kunderna kan vara trygga med att ingångna avtal följs, uppger företrädarna för Ansvar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063