23948sdkhjf

Medverkar till första klimatneutrala kontoret

Nu startar bygget av Sveriges första klimatneutrala kontorshus i Örebro.

Tyréns har bidragit med kompetenser inom trämodellering för huset som byggs helt i trä och kommer att certifieras enligt Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2.

Polismyndigheten blir hyresgäster - byggnaden blir därmed sannolikt även världens första klimatneutrala poliskontor.

Det unika kontorshuset byggs helt i trä och är skapad av Utopia arkitekter tillsammans med fastighetsbolaget Castellum.

Huset kommer att certifieras enligt Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2.

Certifieringen ställer mycket höga krav på material, energiförbrukning och andra miljöfaktorer. Målsättningen är att byggnaden ska ha netto-noll koldioxidutsläpp under sin livstid.

Klimatneutralitet i projektet uppnås främst genom att använda stommar i trä, vilket jämfört med stål och betong ger 40 procent lägre utsläpp. Till det kommer även solpaneler på taket som försörjer byggnaden med el och värme.

Byggnadens svängda formgivning gör att den smidigt integreras på den trånga ytan i området nära Örebro resecentrum, med hänsyn tagen till järnväg, trafik och befintliga hus.

– Tillsammans med vår beställare – Martinsons Byggsystem – har vi funnit lösningar för att genomgående använda trä i byggnaden, både interiört och exteriört, säger Daniel Axelsson, uppdragsledare på Tyréns.

Interiört återspeglas valet av trä genom innerväggar med synliga korslimmade träskivor i flera delar av huset. Även trapporna mellan våningsplanen är helt gjorda i träkonstruktion, vilket är unikt i denna typ av fastigheter.

Allt trämaterial är gjort av närproducerad gran från de västerbottniska skogarna, något som minskar byggnadsprojektets transportpåverkan.

Nu har pålning och markförstärkning för bygget påbörjats. Byggnaden beräknas stå klar för Polismyndigheten region Bergslagen att flytta in våren 2022. Byggnaden blir därmed med stor sannolikhet världens första klimatneutrala poliskontor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078