23948sdkhjf

Ledarskap ska lösa miljardförluster

Fel, brister och skador i byggprojekt till ett värde av 100 miljarder kronor varje år är en fjärdedel av vad branschen omsätter.

Hur löser vi det? Det var frågan när IQ Samhällsbyggnad, Boverket och CMB Chalmers samlade 440 deltagare i ett webbinarium.

Framkom gjorde att  branschen kämpat med problemet i 30 år. Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel var en av fyra talare.

Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren inledde med att betona att problemet bara kan lösas om vi i branschen löser det tillsammans. Det handlar om hur människor arbetar tillsammans i byggprojekt.

– Jag vill påstå att vår bransch har de mest avancerade ledaruppdragen på hela arbetsmarknaden, sa Kajsa Hessel. Grundproblemet är att chefer tränas i ekonomi, teknik och juridik men inte i att leda mänskliga resurser. Det blir särskilt kännbart i ett byggprojekt av två skäl: det är personalintensivt och människor från många olika företag förväntas samarbeta i en föränderlig miljö.

Under seminariet diskuterades en rapport som presenterades på onsdagen. I den redogör Boverket för en studie av kultur och värderingar i ett antal byggprojekt.

– Ledare vill vara bra ledare och det är de, sa professor Sten Philipson som ansvarar för studien. Det som förvånade mig mest är att alla vi intervjuade i byggprojekten hade samma sunda värderingar, men det vet de inte, och det kommuniceras inte, så den kraften nyttjas inte.

Läs Boverkets nya rapport här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062