23948sdkhjf

Företagen: Fler jobb med höjt rotavdrag

8 av 10 företag uppger att ett återställt rotavdrag till 50 procent av arbetskostnaden skulle ha stor betydelse för företagets möjlighet att skapa fler arbetstillfällen.

Detta enligt en ny undersökning som arbetsgivarorganisationerna inom bygg- och installationssektorn genomfört bland sina medlemsföretag.

– Resultatet av den här undersökningen visar entydigt att rotavdraget verkligen är ett oerhört effektivt verktyg för att skapa fler arbetstillfällen för våra medlemsföretag. Att återställa rotavdraget till 50 procent är en enkel åtgärd som kommer att ge positiva och direkta effekter på svensk arbetsmarknad. Företagen kan anställa fler medarbetare och det blir mer skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Inte minst eftersom svartjobben minskar med ett stärkt rotavdrag, säger Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen.

Att det finns en koppling mellan lågkonjunktur och ett ökat antal förfrågningar om svartjobb är något som även denna undersökning styrker.

Undersökningen visar att hälften av företagen har fått frågor i år om huruvida de kan utföra arbetet utan kvitto och det är 4 av 10 företag som uppger att det är en markant ökning från samma period förra året.

– Det är oroande att svartarbeten tycks öka. Vi måste säkerställa att de hushåll som efterfrågar hantverkstjänster under pandemin gynnar företag med schyssta anställningsvillkor och som bidrar till välfärden. Och då är lösningen ett återställt rotavdrag, betonar Erik Haara.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094