23948sdkhjf

Polarbröd bygger ny fabrik – brandorsak klar

Branden blossade upp på svalbanan och de nya erfarenheterna tas med till det nya bageriet som byggs upp på samma plats i Älvsbyn så snart det går.

Polarbröd är nu klar med internutredningen om branden som förstörde bageriet i Älvsbyn den 22 augusti. En slutsats är att branden troligen började när en degklump fattade eld i ugnen, precis som det sades från början, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Detta skriver SVT Nyheter i Norrbotten

Deg fattade eld i ugnen

Utredningen visar att branden blossade upp på svalbanan – en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner efter gräddning. Ventilationen i svalbanan gjorde att elden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Svalbanans konstruktion gjorde att det inte gick att komma åt att släcka. Orsaken till själva branden är troligtvis att deg har fattat eld i ugnen och transporterats vidare till svalbanan.

– Det viktigaste i hela vår tragiska händelse var att ingen kom till skada. Personalen som var på plats agerande föredömligt. Utrymningen fungerade helt enligt plan och det finns ingenting att anmärka på, säger koncern-vd Karin Bodin i ett samma pressmeddelande.

Brandskydd uppfyllde krav

Anställda på Polarbröd har redan tidigare larmat att det var på detta sätt som branden startade.

Polarbröd uppger att de har ett systematiskt brandskyddsarbete, ett helautomatiskt brandlarm och ett brandskydd som uppfyllde alla krav. De skriver också att dessa system har kontrollerats regelbundet och all personal utbildas kontinuerligt.

Medarbetarna på plats i bageriet reagerade två minuter snabbare än det automatiska brandlarmet och sparade därmed utryckningstid.

Ser över andra verksamheter

Polarbröd kommer nu att se över verksamheten i Bredbyn och erfarenheterna tas med till bygget av det nya bageriet i Älvsbyn. 

Länsförsäkringar Norrbotten gör nu en brandutredning och en försäkringsutredning. Dessa utredningar är oberoende av varandra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078