23948sdkhjf

Örebro får sitt första kontorshus i trä

Martinsons får leverera virke till prestigeprojektet.

Martinsons ska leverera stomme och bjälklag i KL-trä och limträ till Örebros första kontorshus helt byggt i trä. Byggnaden blir sju våningar hög och kommer att omfatta 6 900 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastighetsbolaget Castellum bygger huset och beräknar att det kommer att kosta 225 miljoner kronor.

Huset är ett resultat av Örebro kommuns pilotprojekt ”Vi ger arkitekten makten”, en arkitekttävling som vanns av Utopia arkitekter. De fick markanvisningen och har valt att teckna avtal med Castellum.

 Jag är stolt över att vi nu är i gång med vår mest hållbara kontorsbyggnad genom tiderna. Vi kommer att lära oss mycket på vägen som också kommer till nytta i framtida projekt, säger Per Gawelin, vd för Region Mitt, Castellum.

För Martinsons är uppdraget det senaste i en rad större byggnader som uppförs av stora nationella fastighetsbolag i svenska tillväxtorter.
– Vi är riktigt glada att NA Bygg valde oss som leverantör av stommen och ser fram emot samarbetet. Vi kommer att bidra från vårt håll med våra erfarenheter av att bygga stort med trä, säger Johan Jarl, storkundansvarig på Martinsons.

– Att både Utopia och Castellum ser möjligheterna och fördelarna med att bygga stort i trä är ytterligare ett steg på vägen för ett mer hållbart samhällsbyggande. Dessutom kommer det att bli en riktigt häftig byggnad som människor kommer att trivas i, säger Johan Jarl.

– Hållbarhetsaspekten är en viktig del av byggnaden och att vi väljer en stomme i trä i stället för stål och betong är den främsta anledningen att vi kan uppnå klimatneutralitet. Som ett stort fastighetsbolag behöver vi bidra till att bygga hållbart. Det tillför värde till byggnaden, både för oss som äger fastigheten och för hyresgästerna, säger Hans Hjalmarsson, projektutvecklare på Castellum.

Projektet är det första större träbyggnadsprojektet som Castellum genomför.
– Det är fortfarande en byggnad som ska upp, så vi ska inte överdriva skillnaderna. Men det finns delar som vi behöver tänka annorlunda kring och vi har bland annat besökt andra större träbyggnadsprojekt för att se vilka tekniker som fungerar och vilka arbetssätt som är smarta. Kunskapen vi samlat på oss gör att vi startar från rätt nivå vilket hjälper oss framöver i kommande projekt, säger Hans Hjalmarsson.

Byggnaden har fått namnet Korsningen. Markarbeten inleddes under sommaren och leveranserna från Martinsons kommer premininärt att inledas i mars 2021. Byggnaden beräknas stå klar under våren 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079