23948sdkhjf

Stora Enso investerar i mer CLT

Bygger fabrik i Tjeckien

Stora Enso har beslutat att investera drygt 800 miljoner kronor i en ny produktionslinje för korslimmat trä (CLT) vid sågverket i Ždírec, Tjeckien. Investeringen ökar ytterligare Stora Enso:s kapacitet att producera byggmaterial. I dag har Stora Enso tre produktionsanläggningar för CLT med en total kapacitet av 270 000 kubikmeter per år. Dessa tre är Gruvön i Sverige samt Ybbs och Bad St. Leonhard i Österrike.

Produktionen beräknas starta under det tredje kvartalet 2022. Den uppskattade årliga produktionskapaciteten kommer efter inkörningen att vara runt 120 000 kubikmeter per år. Investeringen förväntas generera en årlig omsättning på cirka 725 miljoner kronor vid full kapacitet och beräknas uppfylla divisionen Wood Products lönsamhetsmål på 20 procent avkastning på operativt kapital (ROOC).

– Med den här investeringen kan vi accelerera vår tillväxt inom marknaden för träkonstruktioner. Satsningen ligger helt i linje med vårt strategiska koncept med integrerade bruk. Det kommer ytterligare öka våra möjligheter att erbjuda ett högkvalitativt utbud av byggprodukter till kunder över hela världen. CLT har stor tillväxtpotential på marknaden, med egenskaper som gör det möjligt att bygga högre, lättare och samtidigt starkare än någonsin. Med våra beprövade byggkoncept och kompletterande digitala hjälpmedel vill vi inspirera och driva byggindustrin att ta klivet mot en mer hållbar framtid, byggd på förnybara material, säger
Lars Völkel, divisionschef, Stora Enso Wood Products.

Byggnationen av den nya produktionslinjen förväntas påbörjas under det första kvartalet 2021. Stora Enso investerar i den senaste tekniken, vilket, tillsammans med helt integrerad produktion vid sågverket i Ždírec, kommer att förse kunderna med kostnadseffektiva lösningar och premiumprodukter. Integrationen med det befintliga sågverket kommer också att innebära fördelar för exempelvis råvaru- och energianskaffning samt logistik. Sågverket i Ždírec har en geografiskt fördelaktig placering nära Stora Ensos europeiska marknader.

Investeringen beräknas medföra en ökning med cirka 110 heltidstjänster på bruket. Stora Enso har erhållit alla nödvändiga tillstånd för projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094