23948sdkhjf

Peab bekostade S valkampanj

Peab fick bygga mest i kommunen – samtidigt bekostade de både valstugor och enorma valaffischer till Socialdemokraterna i valet 2010.

Uppdrag granskning kan nu avslöja ett tajt samarbete mellan byggjätten och den lokala partiledningen i Sigtuna kommun, skriver SVT Nyheter.

När socialdemokraten Anders Johansson intar rollen som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna 2002 är ett av hans vallöften att bygga nya bostäder. Åren som följer blir kommunen Sveriges snabbast växande – och det är ett byggbolag som får de flesta projekten: Peab bostad.

Uppdrag granskning kan nu avslöja ett nära samarbete mellan Anders Johansson och vd:n för Peab bostad, Tomas Andersson.

Dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar hur kommunledningen planerade byggprojekt på förhand där det gjordes upp att Peab skulle bygga och kommunen skulle köpa bostäderna när de var inflyttningsklara.

Källor inom Peab anser att kommunen rundade lagen om offentlig upphandling, LOU, som ska garantera att företag får vara med och konkurrera på lika villkor.

Anders Johansson har bytt efternamn till Sandén och lämnat politiken och  menar att de inte rundade LOU. Men Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, får ta del av dokumentationen.

– Om det nu är så att man har ett möte och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det helt klart ett brott mot likabehandlingsprincipen eftersom andra företag inte har samma möjlighet att komma in och få vara med och leverera, eller ens konkurrera.
“Det finns bara en gräns”

Peab bostads vd Tomas Andersson ingår de flesta av affärerna i Sigtuna med Anders Sandén.

Samtidigt kan Uppdrag granskning berätta att Peab bekostade affischer och valstugor till Socialdemokraternas valkampanj i valet 2010. Fakturorna för de två valstugorna på 386 000 kronor exklusive moms gömde Peab i ett av de många byggprojekten, visar Uppdrag gransknings genomgång, skriver SVT Nyheter

I valet 2010 gjorde Socialdemokraterna i Sigtuna sitt bästa val med över 42 procent av rösterna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078