23948sdkhjf

NCC stämmer Oslo kommun på 350 miljoner

NCC vill ha ytterligare 350 miljoner för uppförandet av ny nationalarena i ishockey. i Oslo

Nya Jordal Amfi ska bli Oslos huvudarena för ishockey, för både elit och bredidrott. Nu har dock oenighet uppstått mellan entreprenören NCC och beställaren Oslo kommun, enligt den norska branschtidningen Byggeindustrien.

Kontraktet som signerades 2016 uppgick till 400 miljoner norska kronor. Nu kräver NCC 350 miljoner norska kronor extra i en stämningsansökan. 

Arenan står färdig att använda under hösten 2020, men skulle ha varit klar 2018. NCC har dock stött på ett antal bekymmer under resans gång. Till dem hör problem med en kulvert som skulle löpa genom anläggningen, samt icke kalkylerade markförhållanden, vilka uppges vara några av anledningarna till förseningen.

I ett e-postmeddelande som Byggeindustrien har fått tillgång till, bekräftar Oslo kommun att de har fått ett tillkallande från NCC.

- Fallet är ett stort konstruktionsfall där parterna inte håller med om både fakta och om förståelsen av kontraktet. Kallelsen är 100 sidor lång och innehåller 100 bilagor. Kravet som förs fram är på över 350 000 000 kronor, skriver kommunadvokat Ingrid Walmsnæss Wehn ​​på kommunadvokaten i Oslo i e-postmeddelandet.

Stämningen inkom den 10 juli och Oslo stad har begärt en utökad rätt att svara. De har beviljats ​​detta och de kommer nu att lämna in sitt svar senast den 20 november.

NCC bekräftar att de har utfärdat en stämning.
- Ja, det är sant att en stämning har skickats till Oslo kommun, kultur- och idrottsbyggnad Oslo KF (KID), och att det finns en oenighet i samband med slutförliket för Nye Jordal Amfi, säger kommunikationschef Tor Heimdahl i NCC till Byggeindustrien.

- Vi är i dialog med Kultur og idrettsbygg, och vill naturligtvis undvika att detta fall hamnar i domstolssystemet. Befolkningen i Oslo har en fantastisk ishockeyarena som vi är mycket stolta över och vi arbetar för att säkerställa att det finns en lösning i saken. Det är ett krävande fall som tar upp stora interna resurser. En resursanvändning som vi mycket gärna skulle vilja ha använt för att tävla om och genomföra nya projekt, tillägger han.

- Jag kan bekräfta att det är sant. Kommunadvokaten i Oslo representerar kommunen i samband med kallelser. Vi vill inte gå vidare med detaljerna på grund av den pågående processen, skriver kommunikationschef Haakon Berg Jensen i Kultur och idrottsbyggnad i ett e-postmeddelande.


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063