23948sdkhjf

Utstationerad ska ha samma lön som svensk

Nu skärps kraven på arbetsgivare som utstationerar arbetstagare till Sverige. De ändrade reglerna trädde i kraft 30 juli 2020.

Riksdagen har beslutat att ändra ett antal regler som rör utstationering, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Ändringarna berör bland annat de som utstationerar arbetstagare till Sverige, tar emot tjänster som utförs av utstationerade eller som själv är utstationerad. 

Arbetsgivaren ska.

- Anmäla en utstationering till Arbetsmiljöverket och utse en kontaktperson i Sverige senast dagen då utstationeringen startar, tidigare behövde arbetsgivare inte anmäla utstationeringar som varade i högst fem dagar.

 - Lämna dokumentation till tjänstemottagaren i Sverige om att du anmält utstationeringen.

- informera en utstationerad arbetstagare som ersätter en annan på samma tjänst och plats om den sammanlagda utstationeringstiden - detta så att den utstationerade arbetstagaren kan ta tillvara sin rätt till de utökade villkor som gäller vid långvarig utstationering.

En nyhet är att den som tar emot tjänster som utförs av utstationerade arbetstagare ska meddela Arbetsmiljöverket om inte dokumentation erhålllits från arbetsgivaren om att hen anmält utstationeringen. Senast tre dagar efter att arbetet startat. Kravet gäller inte i egenskap som privatperson och tjänster för privat bruk.

Starkare skydd för utstationerade i Sverige

Lönen för en utstationerad arbetstagare som de svenska arbetstagarorganisationerna kan kräva i kollektivavtal får nu vara mer än en minimilön.

Det ges dessutom rätt till ersättning för resa, kost och logi under utstationeringen i Sverige samt rätt till inkvartering.

Om den utstationerade varit i Sverige i 12 månader ges rätt till nästan alla arbets- och anställningsvillkor som gäller för anställda i Sverige.

Tiden räknas samman om den utstationerade fortsätter att utföra samma tjänst på samma plats som en tidigare arbetstagare.

Då måste din arbetsgivare informera dig om den sammanlagda utstationeringstiden. Innan 12-månadersperioden har gått ut får arbetsgivaren förlänga tiden till 18 månader om hen anmäler det till Arbetsmiljöverket.

    Kommentera en artikel
    Utvalda artiklar

    Nyhetsbrev

    Sänd till en kollega

    0.078