23948sdkhjf

Miljön får bostadsrättsägare att betala

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar att landets bostadsrättsägare är villiga att betala en högre månadsavgift främst på grund av miljön.

Miljöinvesteringar och gemensamma utrymmen som pool, gym eller bastu motiverar flest att betala mer. Även att betala för oförutsedda utgifter hamnar högt på listan trots att majoriteten är trygga med föreningens ekonomi. 

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB:s rapport Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 är en riksrepresentativ undersökning genomförd av Ipsos NORM. 1 000 bostadsrättsägare har gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, trygghet och säkerhet samt digitaliserings-perspektiv. Rapporten visar att närmare var tredje bostadsrättsägare, 28 procent, är beredda att betala en högre månadsavgift med anledning av miljöinvesteringar. Lika många skulle tänka sig att betala mer för gemensamma utrymmen såsom pool, gym eller bastu. Städdagar som i flera föreningar kan vara ett omdiskuterat ämne är endast 9 procent villiga att betala för att slippa och för 23 procent finns det ingenting som motiverar en högre avgift.

– Många anser att en högre avgift kan vara motiverad om den höjs på grund av framtida miljöinvesteringar eller satsningar på gemensamma utrymmen. Det visar dels på en vilja att bidra till en grönare förening och en förståelse för att de gemensamma utrymmena har en roll att spela när bostadens totala värde beräknas. säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Drygt var fjärde svarande i rapporten uppger att de är villiga att betala en högre månadsavgift för att trygga sig mot framtida överraskningar i form av oförutsedda utgifter. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094