23948sdkhjf

Hybrid City ska ge hållbart byggande

Metso:s tävling vill förbättra hållbarhet och effektivitet

Metsä Woods Hybrid City-utmaning har uppmanat till olika sätt att göra byggandet mer hållbart, samtidigt som effektiviteten bibehålls genom att nuvarande byggmetoder används. Lösningen ligger i hybridkonstruktion: modulär konstruktion som på ett praktiskt sätt kombinerar trä och andra byggmaterial. Utmaningen Hybrid City resulterade i runt 40 idéer från 22 länder.

Läs också: Ministern skruvade i Cederhusen

Det blev en svår uppgift för juryn att välja ut vinnarna ur alla inkomna förslag. ”Tävlingen höll en mycket hög standard. Bland de tio främsta fanns det många anmärkningsvärda innovationer som i sig själva skulle vara ytterst intressanta i flera olika sammanhang”, säger juryns ordförande Jussi Björman, direktör för teknisk kundtjänst på Metsä Wood.

Utmaningen låg i att välja en stomme, en modul eller ett koncept som använts i ett befintligt flervåningshus som inte är byggt i trä, och sedan konstruera om det genom att ersätta vissa av materialen med trä.

Kriterierna för valet av vinnare var: 1) effektivitet – en modulär lösning som är kompatibel med existerande byggmetoder samt 2) hållbar utveckling – genom användning av Metsä Woods produkt Kerto LVL som huvudmaterial.

Vinnaren av första pris på 10 000 euro är en konstruktion med namnet ”What if… New York´s Seagram Building was a hybrid building” av den colombianske arkitekten Jose Gustavo Garzon.

Läs också: Nu lyfter KL-skivorna

Konstruktionen utgörs av ett hybridsystem med en kärna av betong och stål. När man förflyttar sig utåt och uppåt övergår stommen gradvis till en trästomme.

– Lösningen visar på en god förståelse för olika material och tar vara på deras bästa egenskaper för att skapa en optimal kombination. Systemet utgör en konstruktionsmetod som har stor potential för höghus i framtiden”, kommenterar Jussi Björman.

– Hybridkonstruktion – att blanda betong, stål och inomhusträ – erbjuder de mest lovande möjligheterna för de närmsta åren, och jag tror att det kommer att bilda standarden för höghus, säger vinnaren Jose Gustavo Garzon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078