23948sdkhjf

Stämmer polskt byggbolag på 5 miljoner

Byggnads till attack mot fuskarna

I dag lämnar Byggnads in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot företaget MK Scaffolding. Företaget har systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda.

Det polska bolaget MK Scaffolding har under 2018-2019 arbetat med byggnadsställningar vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Efter Byggnads granskning har det uppdagats att företagets 80 anställda arbetat sammanlagt 7878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

–Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan. Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Bolaget har varit en del av en lång underentreprenörskedja där huvudentreprenören NCC anlitat det skandalomsusade bolaget No Problems Scaffolding, ett bolag som 2018 uteslöts ur arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. No Problems Scaffolding har i sin tur anlitat tre stycken underentreprenörer varav MK Scaffoldning var ett.

– Det här är ett typexempel på hur villkor och säkerhet dribblas bort i långa kedjor av underentreprenörer. Storföretagen blundar och arbetarna längst ner får ta smällen. Jag önskar att jag kunde säga att det här var ovanligt men sanningen är att det snarare är standard ute på våra stora byggen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Fall från exempelvis byggnadsställningar är en av de vanligaste orsakerna till att människor dör på jobbet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109