23948sdkhjf

Geely bygger för 3 miljarder i Göteborg

Geelys Innovationscentrum ”Uni3” ska etablera sig i fem olika fastigheter på sammanlagt 80 000 kvadratmeter på Lindholmen. 

Kinesiska Geely-koncernen gör en storinvestering på tre miljarder kronor vid Lindholmen Science Park med möjlighet för ett flertal kända och kommande bilmärken att utvecklas.

–Det är intressant att satsa i detta område och utveckla på en plats där det redan finns många tunga företag etablerade. Lokaliseringen är noggrant vald med anledning av den höga kompetens som finns inom teknik och IT i området, berättar Stefan Lundin, kommunikationschef för Geelys satsningar i Sverige.

– Det har funnits projektkontor för mellan 200 och 300 personer som har vuxit till idag 2 000 personer. Fler verksamheter har tillkommit och vi har dessutom haft möjligheten att få kunskap och kompetens från forna Saabingenjörer. Det har medfört att det internationella kontoret har vuxit och då vi har suttit i ett flertal olika byggnader tyckte ledningen för Geely att nu är det dags att samla alla till en gemensam plats.

Göteborg ett andra hem
– Det är dags att ordna en gemensam byggnad/plats tyckte vvd Gang Wei, berättar Stefan Lundin. Göteborg är vårt andra hem, sa han också. Och det är verkligen intressant med de olika kulturerna. Vi svenskar vill veta allt detaljerat och det praktiska är viktigt för oss. För kineser är symbolvärdet mycket viktigt.

Geely är i dag ett globalt företag med 120 000 anställda, varav cirka 40 000 inom Volvo Cars, med en mängd varumärken som Lotus, Pool Star osv. I Kina finns flera Geely universitet med 40 000 studenter som till stor del har fokus på den framtida tekniken inom bilindustrin.

Fem kinesiska element
– Idén med de byggnaderna är att varje byggnad ska återspegla ett av de fem kinesiska elementen; trä, eld, jord, metall och vatten, berättar Lina Lindquist, projektchef på Geely. De fem husen innehåller kontor, lab, design, hotell och konferens.I designstudion skapar man lermodeller av framtida produkter i kombination med textiler och olika färger. 

Öst möter väst har varit ett genomgående tema. Totalen måste hålla tidsplanen med slutbesiktning juni 2022.

– Grundkonceptet har tagit två år att växa fram och i dag står den första av fem byggnader klar och är inflyttad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063