23948sdkhjf

Grönt för 1 200 nya bostäder i Härryda

Exploatörer har nu fått igenom egna planer för två nya bostadsområden i Härryda med sammanlagt 1 200 bostäder.

Det handlar om en bergtäkt i Mölnlycke och en stor grönyta i ett villaområde i Björröd i Landvetter som nu blivit antagna med så kallad exploatörsdriven detaljplan.

De nya bostadsområdena är stora sett ut kommunens perspektiv. 1 200 bostäder motsvarar flera års normalproduktion av planlagda bostäder. I de två planerna blandas villor med radhus och flerbostadshus, vilket efterfrågas av många invånare.

Härrydas kommunfullmäktige två stycken detaljplaner omfattar totalt cirka 1 200 bostäder, varav 300 bostäder i Björröd i Landvetter och minst 900 bostäder i Bråta Wendelstrand i Mölnlycke.

Antagandena innebär inte bara att kommunen får ett välbehövligt tillskott av nya bostäder på kort pendelavstånd till Göteborg, utan också att kommunen går i mål med sina första exploatörsdrivna detaljplaner.

– Vår ambition har varit att hitta nya sätt att komma fram med fler detaljplaner snabbare, och där exploatörer tar ett större ansvar och ges möjlighet att utveckla idéer som kanske aldrig hade blivit av. Detta har också gjort att vår förvaltning som fått beröm för samarbetet, får möjlighet att utvecklas ännu mer tillsammans med exploatörer, säger Per Vorberg, kommunstyrelseordförande i Härryda kommun.

Sedan tre år tillbaka har kommunen tillsammans med totalt fem exploatörer drivit två stycken pilotprojekt för nya bostäder. Next Step Group och BRA Bygg i Mölnlycke och Birgitta Wallenstam, Obos och BoKlok i Björröd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125