23948sdkhjf

Snabbt Peab-bygge undsätter smittade

Peab färdigställer en helt ny vårdavdelning på Norrlands universitetssjukhus i förtid, vilket skapar IVA-platser för coronasmittade.

Den nya vårdavdelningen består av 22 vårdplatser för nyopererade patienter. Den möjliggör att den befintliga postoperativa avdelningen på sjukhuset kan erbjudas till svårt sjuka Coronasmittade patienter.

Den nya post-operativa avdelningen, som är en del i en större ombyggnation av Norrlands universitetssjukhus, var planerad att färdigställas efter sommaren.

På grund av Coronavirusets framfart fick Peab förfrågan om att tidigarelägga färdigställandet. Genom att bemanna med mer personal och planera om leveranser kommer vårdavdelningen nu att kunna tas i bruk redan vecka 21.

─ Den största utmaningen är att få alla leveranser i tid, men alla har verkligen gjort sitt yttersta för att hjälpa till. För oss är detta att vara en samhällsbyggare på riktigt, att kunna hjälpa till i vårt lokalsamhälle när det behövs som mest, säger Sven Lindström, platschef på Peab.

Genom att flytta nyopererade patienter till den nya avdelningen kan Region Västerbotten skapa IVA-platser för Coronasmittade och förbereda vården på en eventuell ökning av patienter.

─ När vi såg att den befintliga postoperativa avdelningen på sjukhuset skulle kunna erbjuda utmärkta vårdplatser för Covid 19-patienter bad vi Peab se över möjligheten att färdigställa den nya avdelningen i förtid. Vi är därför väldigt tacksamma att de var flexibla och kunde ställa om så snabbt, berättar Lukas Bergner, projektledare, region Västerbotten.

Peab startade en större om- och tillbyggnad av Norrlands universitetssjukhus 2017. Hela projektet omfattar nya fasader, fönster, takytor och ventilationsanläggningar och en ny helikopterplatta på sjukhusområdet.

Foto (sjukhuset): Klas Sjöberg/ Region Västerbotten.        

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11