23948sdkhjf

Riggade anbud gav långa fängelsedomar

Brf IDA plundrades på 50 miljoner

Den tidigare ordföranden och den tidigare vicevärden/förvaltaren i föreningen IDA i Malmö döms båda till fängelse knappt 4,5 år respektive drygt 3 år. 

Detta är Malmö tingsrätts dom, vilket framkommer av ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

Tingsrätten dömer också företrädaren för en entreprenör för samma brott till drygt 1 års fängelse.

Det har snart gått tre år sedan Ekobrottsmyndigheten informerades om misstänkt brottslighet i bostadsrättsfreningenf IDA.

Förundersökningen har resulterat i fyra rättegångar. 

De första två rättegångarna rörde skattebrott och mutbrott, och den tredje rättegången rörde penningtvättsbrott med mera. Den fjärde och nu aktuella rättegången har handlat om grov trolöshet mot huvudman.

Tingsrätten konstaterar i domen att den före detta ordföranden i föreningen och den före detta vicevärden/förvaltaren har medverkat i riggade anbudsförfaranden och på olika sätt missbrukat sina förtroendeställningar i föreningen.

Deras ageranden har resulterat i att pengar förts ut från IDA under täckmanteln ”förskottsbetalningar” i projekt. Förfarandet har inneburit skada för IDA med drygt 50 miljoner kronor.

Samtidigt frikänner tingsrätten tre andra ledamöter i styrelsen som åtalats för brott. En av dem har enligt tingsrätten inte gjort sig skyldig till något brott, och de andra två har inte haft det uppsåt som krävs för straffansvar.

Anledningen till att vicevärden/förvaltaren får ett längre fängelsestraff än ordföranden är att ordföranden även har dömts för brott i en av de andra rättegångarna avseende IDA, och att domstolen i ett sådant fall måste se till så att straffet inte blir längre än vad det hade blivit om alla brott hade prövats i samma dom.

Brotten kan medföra skadeståndsskyldighet för de dömda, men också för andra personer och företag. Skadeståndsfrågorna har inte prövats i detta mål utan hanteras i andra mål hos tingsrätten.

Läs mer om: IDA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125