23948sdkhjf

Malmö visar stadsbilden för synskadade – i skala 1:250 

Malmö stad anordnar en utställning med 3D-printade taktila modeller av stadens olika byggnader, för att alla ska få en möjlighet att uppleva stadsbilden. 

Taktil arkitektur innebär på olika sätt arkitektoniska installationer som är menade att beröras, oftast till nytta för synskadade.  

Idén till utställningen Taktil arkitektur fick Johanna Hesselman, stadsbyggnadskontorets tillgänglighetsrådgivare, när hon reste hem till Malmö och på håll såg Turning Torso torna upp sig. 

– Byggnaden har blivit en stark symbol för Malmö, men hur beskriver man den för någon som inte kan se? Vi kan ju uppleva en plats med alla sinnen men hänger nästan upp alla intryck på det visuella. Taktil arkitektur, som vi valde att döpa projektet till, kan ge fler tillträde till staden samtidigt som även seende kan utforska byggnaderna på ett nytt sätt, säger Johanna Hesselman. 

Modellerna, som är i skala 1:250 och består av en miljövänlig beständig plast, har modellerats av stadsbyggnadskontorets 3D-team och printats i den egna modellverkstaden.  

– 3D-skrivartekniken är ett smart sätt att producera fysiska modeller. Det går att göra fantastiska modeller för hand, men det tar väldigt lång tid. Och ska vi göra bättre detaljer och fler exemplar så är 3D-print helt överlägsen, säger Björn Fröding, modelltekniker vid stadsbyggnadskontoret. 

Utställningen invigs på Form/Design Center lördag den 29 februari och pågår till och med den 5 april. Mellan 22 april och 17 maj visas utställningen på Stadsbiblioteket. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094