23948sdkhjf

Adelsman som rev 1700-talshus stoppad

Nu slår Mark- och miljödomstolen fast att kommunen gjorde rätt när man stoppade bygget.

Ett renoveringsprojekt i Falsterbo blev en kioskvältare i Sverige då det stod klart att fastighetsägarna rivit delar av den kulturhistoriska gården.

Kommunen satte stopp för bygget och får nu rätt.

– Nu är frågan om hur ett fortsatt återuppbyggnadsarbete kan se ut, säger Mentor Demjaha, byggchef på Vellinge kommun, till tidningen Arkitekten.

I mars förra året hamnade ett renoveringsprojekt av en byggnad i Vellinge kommun i strålkastarljuset.

Något som blev mycket uppmärksammat av media. Makarna Patrik och Anna Tigerschiöld hade beviljats bygglov för syftet att renovera sitt hus, Bergendorffska gården från 1700-talet på Storgatan i Falsterbo.

Smolken i bägaren var dock att de initierat rivning av flera delar i den ålerstigna byggnaden. 

Efter en inspektion på platsen beslutade Vellinge kommun genom myndighetsservicenämnden att utfärda förbud mot fortsatt byggnadsarbete.

De motiverade beslutet med att omfattningen av ombyggnadsarbetena gick långt mycket längre än vad en renovering tillåter och inte omfattas av bygglovet.

”Den byggnad som omfattas av lovbeslutet finns inte längre”, anför nämnden.


Ägarna överklagade beslutet till länsstyrelsen i Skåne, som avslog överklagandet, och sedan till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Domstolen ansluter sig till kommunens linje och skriver:

”… arbetet är att karaktärisera som en rivning. Domstolen anser därför att de utförda arbetena uppenbart strider mot det beviljade bygglovet”.

I slutet av december vann beslutet laga kraft, vilket innebär att byggstoppet gäller tills vidare, berättar Arkitekkten vidare

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078