23948sdkhjf

Guide för miljön på golvnivå 

Klimatpåverkan vid byggprojekt kan påverkas i ett tidigt skede, om upphandlare har rätt information och ställer rätt krav. Det menar IVL Svenska Miljöinstitutet, som har tagit fram en guide. 

Ett sätt att spara på miljön vid byggnation är att inte slarva med det spill som uppstår vid golvläggning. Det finns insamlingssystem för spillet, som kan malas ner och användas vid tillverkningen av nya golv. Men bara en femtedel samlas in, resten bränns med annat avfall, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet. 

– Offentliga inköpare har en viktig uppgift när det gäller att ställa om ekonomin i en mer cirkulär riktning. Ett sätt är att ställa krav vid upphandling om att spill från plastgolv ska samlas in, säger Sara Anderson, chef för gruppen Avfall och resursflöden på IVL. 

Därför har de nu, tillsammans med aktörer inom golvbranschen, tagit fram en guide för upphandlare. Det har skett inom projektet Cirkulära plastgolv, som finansieras av Naturvårdsverket. 

Den kortfattade guiden innehåller en steg-för-steg-guide för upphandlare, en beskrivning av hur återvinningen av plastgolv går till och några tips för hur man på kommunal nivå kan arbeta med krav på återvinning i upphandling. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094