23948sdkhjf

NCC får rekordböta efter dödsolycka

Högsta summan någonsin

Byggbolaget NCC döms till två miljoner kronor i böter efter en fallolycka på ett bygge i Kalmar. Det är den högsta summan någonsin för ett strafföreläggande i arbetsmiljöbrott.

2017 inträffade dödsolyckan på en byggarbetsplats i Halltorp, Kalmar kommun. Under  takläggning på en skolbyggnad föll en av arbetarna fem meter ned på ett betonggolv.

Platschefen på NCC var arbetsmiljöansvarig och åklagaren på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål slår nu fast att ett flertal brister bidrog till dödsfallet.

Bland annat ska platschefen inte ha utfört en korrekt riskbedömning, inte svarat för tillräckliga säkerhetsinstruktioner och inte ordnat att rätt skyddsanordningar har använts.

NCC ska därför betala en företagsbot på två miljoner kronor, vilket är den högsta summan som någonsin utdömts genom strafföreläggande i arbetsmiljöbrott.

Platschefen som var ansvarig för att fallskyddsutrustning användes döms till villkorligt och 21 600 kronor i böter.  Eftersom platschefen, som har tillsynsansvaret, delgetts brottsmisstanke utfärdas även en företagsbot.

Enligt kammaråklagare Lotten Loberg har parterna i förundersökningen sagt att de är beredda att betala de utdömda böterna.

– Men ännu är detta bara utfärdat. För att det ska bli vinna laga kraft måste det godkännas formellt. Om det inte godkänns får åklagarmyndigheten ta ställning till om vi ska väcka åtal, säger Lotten Loberg.

Strafföreläggande på så höga belopp kunde realiseras först efter årsskiftet. Tidigare skulle fall som detta ha avgjorts i domstol.

– Nu har vi rätt att utföra företagsbot på upp till tre miljoner kronor genom strafföreläggande. Innan årsskiftet var maxgränsen 500 000 kronor, säger Lotten Loberg.

Gunnar Masthagen är ansvarig chef för NCC Building Sverige. Han uppger för Arbetet att NCC kommer att godkänna strafföreläggandet.

Källor: SVT Nyheter och Arbetet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079