23948sdkhjf

Gör om byggbodar för jämställdheten 

Veidekke implementerar nya krav för sina byggbodar, för att göra byggarbetsplatserna rättvisare gentemot kvinnor och män. ”Inte en dag för tidigt”, säger Veidekke Sveriges vd Mats Nyström. 

Dedikerade omklädningsrum, ett till kvinor och ett till män, i varje bod, duschar med avskärmning och sanitetsbehållare på alla toaletter. Det är några av Veidekkes nya krav på sina bodar. 

– Det är inte en dag för tidigt. Även om det redan funnits möjlighet att duscha privat, så konstaterade vårt kvinnliga nätverk för lite mer än ett år sedan, att det var svårt att byta om separat från de manliga kollegorna. Då framkom det att några bytte om med männen, andra på toaletten eller bakom något slags provisoriskt skynke, säger Mats Nyström, vd Veidekke Sverige. 

Från och med första mars 2020 ska alla nystartade projekt ha Veidekkebodarna på plats. 

 Veidekkebodarna är en ren investering i bättre arbetsmiljö och hälsa – för alla. Ända sedan starten i Norge 1936 har vi varit stolta över att vara ett företag i framkant när det gäller etik och värderingar, men hur går det ihop med att våra kvinnliga medarbetare inte förväntas menstruera eller kunna byta om privat? säger Mats Nyström. 

Fakta om Veidekkebodar: 

  • Det ska finnas minst två omklädningsrum per bodetablering. De ska fördelas så att kvinnor och män kan byta om i var sitt omklädningsrum. 
  • Omklädningsrummet ska vara slutet till den grad att man kan stänga om sig, samt att det är insynsskyddat och låsbart. Det ska inte vara möjligt att se in i omklädningsrummet från andra utrymmen. 
  • Det ska finnas minst en dusch per 6 personer (enligt kollektivavtal gäller redan att duschar ska ha avskärmning). 
  • Sanitetsbehållare ska finnas på samtliga toaletter. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064