23948sdkhjf

Så blir ”Studentskrapan” – byter namn till ”Bikupan” 

Bikupan tog hem vinsten i det parallella uppdrag som DGF Projektering tillsammans med Täby kommun anordnade under våren 2019, och i december godkändes projektet av Täbys Namn- och skönhetsråd. 

Läs också: Oscar stämmer Stockholm

– Det är glädjande att Roslags-Näsby får en studentskrapa med en ambitiös gestaltning. Bikupan binder ihop stadsdelens stora torg och bron över Roslags-Näsby station och blir både en entrépunkt, mötesplats och ett landmärke för den nya stadsdelen säger Martin Edfelt, stadsarkitekt, Täby kommun. 

Byggnaden blir en 15 våningar hög byggnad med bostäder åt 216 studenter. Byggnadens innehåll går att läsa av även utifrån genom en variation i fasadgestaltningen mellan entrévåningen, studentlägenheterna och takvåningen. Byggnaden har integrerad grönstruktur i form av klätterväxter på vajrar längs de två första våningarna, grönska på takterrass och blomsterlådor på balkongerna i riktning mot både spåren och torget. 

– Bikupan blir ett arkitektoniskt landmärke för Roslags-Näsby, ett utropstecken med värdighet och karaktär. Vi är också mycket glada över att kunna berika byggnaden med mötesplatser av hög kvalitet, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter som gjort designen. 

Nästa steg är att lämna in ansökan för bygglov. Studentbostäderna finns i tre olika typer: Ettor, tvåor samt co-livinglägenheter om 7 rum och kök. Byggnaden kommer även att kunna nås direkt från stationen, via en entré som går från stationens gångbro över spåren. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078