23948sdkhjf

Stor betongorder när pappersbruket bygger ut 

Strängbetong har fått i uppdrag att leverera pelare och balkar till SCA:s utbyggnad i Obbola, en order värd 200 miljoner kronor. Projektet väntas sysselsätta 50 personer från Stränbetong på heltid i över ett år. 

Läs också: Oscar stämmer Stockholm

SCA bygger ut sin verksamhet vid pappersbruket i Obbola, och den nya papppersmaskinen ska inhysas i en jättelik industribyggnad, 292 meter lång, 54 meter bred och ca 30 meter hög. 

Uppdraget att producera stomme, väggar och tak står Strängbetong för, på en av Peab platsgjuten grund. Strängbetong har samarbetat med SCA tidigare, på ett projekt i Östrand för tre år sedan. 

– Vi hade ett gott samarbete då. Jag hoppas att SCA är trygga med oss och att det är en av anledningarna till att de valde oss. Dessutom har vi kapacitet att leverera denna byggnad, säger Mikael Ericson, affärs- och projektchef norr på Strängbetong. 

Stommen består av pelare och balkar av prefabricerade betongelement samt vindstag av stål. Till taket används TT-kassetter, medan innerväggarna och bjälklagen utgörs av massiva vägg- respektive däckelement. Vit cement med frilagda svarta stenar i ytterväggarnas betongsandwichelement ger fasaden dess särdrag. 

Läs också: Lägre hyror med högra kvalitet

Totalt handlar det om cirka 45 000 ton betongelement. All produktion kommer att ske hos Strängbetong i Långviksmon, som ligger bara 14 mil från byggplatsen. 

– Rent geografiskt ligger produktionsenhet närmast. Därför har vi också kunnat konkurrera prismässigt med transportkostnaderna, säger Mikael Ericson. 

Tillverkningen av betongelementen påbörjas i mars i år, pågå i 60 veckor och under den tiden sysselsätta 50 personer på heltid. Produktionstakten blir 160 ton om dagen. Det motsvarar 70 procent av fjolårets totala produktion. Parallellt pågår även annan tillverkning i fabriken. 

– Men det är inget bekymmer. Snarare ger det här oss en fantastisk grundbeläggning i över ett år. Vid behov finns det mer kapacitet att ta ut. Om det blir nödvändigt kan vi dessutom plocka in resurser från våra andra fabriker, säger Mikael Ericson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078