23948sdkhjf

Unga målares arbetsmiljö inspekteras 

Arbetsmiljöverket har beslutat att inspektera arbetsmiljön för målare och butikskassörer, yrken vanliga bland unga, på drygt 500 arbetsplatser.  

Läs också: Då sker dödsolyckor 

Anledningen till utredningen av just de två yrkena är att man ser att just unga målare och butikskassörer får belastningsbesvär tidigt, redan i åldrarna 18 till 24. 

– Butikskassörer och målare är ingångsyrke för många unga och det förekommer inhyrd personal. Det är extra viktigt med en bra introduktion för alla som är nya på jobbet så att man får lära sig rätt arbetsteknik från början, annars blir det lätt så att man jobbar på med fel teknik och får ont, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen. 

Syftet med inspektionsinsatsen, som har fokus på ergonomi, är att se hur arbetsgivarna jobbar med att förebygga belastningsskador, och ser till att personalen håller ett helt arbetsliv. 

– Vi ser att unga butikskassörer får belastningsbesvär tidigt, redan som 18-24-åringar och det är allvarligt.  Alla ska ha en säker start, ett hållbart arbetsliv och kunna arbeta fram till pensionen, säger Heli Aarnipuro. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109