23948sdkhjf

Sverige sämst i Norden på att bygga lägenheter

Enligt Sveriges Byggindustriers årliga sammanställning är Sverige det land i norden som är sämst när det kommer till antalet påbörjade lägenheter per capita.

– Den nordiska konjunkturen mattas av. Bostadsbyggandet nådde sin topp 2017. Störst är fallet i Sverige där bostadsinvesteringarna minskar med 13 procent under prognosperioden 2019-2020. Av samtliga nordiska länder kan bara Island visa ett ökat bostadsbyggande under 2020, säger Johan Deremar, prognosansvarig vid Sveriges Byggindustrier.

Läs också: Vikande bostadsbyggande

I rapporten beskrivs det som att ekonomin går på tomgång, och att avmattningen på byggmarknaden är bred.

”För lokalinvesteringarna är det den privata sidan som utgör en hämsko, medan anläggningsmarknaden fortsätter upp i relativt god takt. Detta främst tack vare ökade offentliga satsningar på infrastruktur,” står det i rapporten.

Bostadsmarknaden kyls nu också ned kontinuerligt, och under 2020 förväntar sig Sveriges Byggindustrier att de sammantagna bostadsinvesteringarna i norden kommer att vända till en tydlig nedgång om tre procent.

”Bostadsbyggandet minskar nu snabbt i Sverige. Enligt vår bedömning har cirka en tredjedel av nyproduktionen av flerbostadshus fallit bort sedan toppnoteringen 2017 och nedgången fortsätter även 2020 om än i en lugnare takt;” står det i rapporten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094