23948sdkhjf

20 miljoner till forskning inom säkerhet

Kartläggning av säkerhetskulturen i byggbranschen, samband mellan stress, sömnbesvär och psykisk ohälsa och klassificering av olika former av långvarig smärta.

Det är ämnena för tre av de sex forskningsprojekt som beviljats totalt 20 305 000 kronor av AFA Försäkring i 2019 års tredje anslagsomgång.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier startar en anläggning där byggarbetare ska kunna öva på att arbeta säkert för att minska risken för olyckor.

En kartläggning av säkerhetskulturen i byggbranschen ger en bra grund för säkerhetsutbildning på anläggningen och kan bidra till spridning av kunskap och ett minskat antal olyckor i branschen.

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor för att kartlägga internationell forskning inom säkerhetsområdet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

I samarbete med träningsanläggningens ledning ska grundläggande säkerhetsprinciper sedan införlivas i verksamheten. I projektet ingår också att utvärdera resultaten av träningen för att bidra till dess utveckling.

Projektet pågår till och med november 2022 och förväntas leda till en mer gemensam syn på säkerhetskultur i byggbranschen och en ökad kunskap om hur man kan arbeta säkert. Resultaten väntas också bidra till att minska antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141