23948sdkhjf

Svensk bostadsutveckling osund enligt undersökning 

Kantar Sifo har, på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling, intervjuat drygt 2 400 svenskar om hur de ser på bostadsutvecklingen. En stor del av dem var negativa, och la skulden på politikerna. 

Läs också: Oscar Properties ställer in extrastämman

– Det är tydligt att det finns ett utbrett missnöje bland svenskarna. Ett stort bekymmer med dagens bostadsmarknad är att regleringarna gör det tufft, framförallt för förstagångsköpare, att ta sig in på marknaden. För att fler unga vuxna ska ha möjlighet att köpa sin egen bostad behöver regleringarna lättas upp. Då kommer inlåsningseffekten minska och på så sätt ökar rörligheten, vilket är en förutsättning för en sund bostadsmarknad, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling. 

Sju av tio tillfrågade ansåg att bostadsutvecklingen i Sverige inte är sund, och 56 procent ansåg att det är politikerna som bär ansvaret. 

Av de tillfrågade som ansåg sig vara förhindrade från att flytta var de två vanligaste anledningarna lågt utbud, 12 procent, och höga priser, 24 procent. 

– Det råder fortfarande bostadsbrist i många delar av landet. Vi har alla olika behov, preferenser och livssituationer, men detta reflekteras inte i bostadsutbudet. Såväl samhället som familjekonstellationerna har förändrats, vilket påverkar hur vi lever och i sin tur bor. Det krävs en större variation av bostäder och kreativiteten i byggandet behöver öka, det skulle också innebära att rörligheten på bostadsmarknaden skulle öka, säger Liza Nyberg. 

14 procent ansåg att bankerna är ansvariga för bostadsutvecklingen, och11 procent ansåg att det är byggsektorns fel. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.109