23948sdkhjf

Fler dör på arbetsplatser än svenskar tror 

I snitt dör en person i veckan på svenska arbetsplatser, något få har kunskap om. Det framgår av Arbetsmiljöverkets attitydundersökning om arbetsmiljöarbete. 

Av de tillfrågade i undersökningen trodde åtta av tio av de tillfrågade att dödsfall i samband med arbetsplatsolyckor sker mer sällan än vad det faktiskt gör. 

Totalt har 5 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 20 till 64 fått svara på frågor om arbetsmiljöarbete, den bredaste undersökningen om allmänhetens inställning till arbetsmiljöarbete som myndigheten gjort. 

– Arbetsmiljö är ytterst ett ansvar för arbetsgivaren, men den här undersökningen visar glädjande nog att väldigt många bryr sig om sin arbetsmiljö och både kan och vill engagera sig. Det är oerhört viktigt för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete, säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket. 

De tillfrågade anser att de branscher där det är särskilt viktigt med arbetsmiljöarbete är i branscherna utbildning, hotell och restaurang, vård och omsorg samt tillverkning och utvinning, energi och miljö. Det är också inom hotell och restaurang som störst intresse för att engagera sig finns bland de tillfrågade. 

– Vi vill veta mer om olika gruppers attityder till och engagemang i arbetsmiljöarbete. Det är viktig kunskap som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete, inte minst när det gäller att ta fram information och verktyg som kan underlätta ett aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna, säger Greta Svensson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094