23948sdkhjf

Det tror mäklarna om 2020

En stor del av svenska mäklare tror att fastighetspriserna under 2020 kommer att vara lika stabila som under 2019. Men mäklarna i Stockholm sticker ut, med oväntad optimism.

Det framgår av Fastighetsbyråns undersökning ”Mäklarpanelen,” där 461 mäklare fått svara på olika frågor. I år har fokus legat på prisutveckling.

– Prisnivåerna under 2019 har varit ovanligt stabila. Historiskt sett så är det få år där vi haft så små prisvariationer. Om inget oförutsett ekonomiskt eller politiskt händer så är det stor sannolikhet att 2020 kommer att se snarlikt ut. Räntan kommer som det ser ut att vara låg under överskådlig tid, även om vi kan få enstaka höjningar, vilket håller efterfrågan uppe. Marknaden kan fortfarande upplevas oförutsägbar på lokal nivå men en stabil prisbild ger goda förutsättningar för att att säljare och köpare ska kunna mötas, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

På frågan ”Vad tror du om prisutvecklingen på bostadsrätter i ditt område under 2020?” svarade 62 procent stillastående priser, 31 procent stigande priser och 7 procent sjunkande. Motsvarande siffror för villapriserna är snarlika – 65 procent tror på stillastående priser, 33 procent på stigande och endast 2 procent på sjunkande.

– Ett tydligt trendbrott är att mäklarna i Stockholm är mycket mer optimistiska. När vi ställde samma fråga för ett år sedan var det under tio procent som trodde på prisuppgång och drygt en tredjedel trodde på prisnedgång. Nu tror nästan hälften på prisuppgång. Huvudstaden brukar gå i bräschen och möjligen kan optimismen och prisuppgångar sprida sig i landet under nästa år, säger Johan Engström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.127