23948sdkhjf

Ny jättebot för arbetsmiljöbrott

En halv miljard

Stora företag som döms för allvarliga arbetsmiljöbrott ska få högre straff. Maxbeloppet för företagsbot höjs mycket kraftigt vid årsskiftet. Från nuvarande 10 miljoner till 500 miljoner kronor 

Ett av målen med de nya reglerna är att större företag som begår allvarliga brott ska få straff som blir mer kännbara än hittills. Det gäller bland annat vid arbetsmiljöbrott.

– De som missköter sig ska straffas. Vi ska inte ha en massa oseriösa företag som leker med människors liv och hälsa på svensk arbetsmarknad. Då måste det också bli mycket tydigt när det gäller boten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s) till Byggnadsarbetaren.

Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott, välkomnar möjligheten till högre böter.
– För även om vi idag pratar om väldigt grova brott som arbetsmiljöbrott vid en dödsolycka så kan det i vissa fall röra sig om en företagsbot på ett par miljoner kronor. För stora företag är det väldigt små pengar, säger han.
Den hittills högsta företagsboten som utdömts i byggbranschen är den mot Skanska 2011, efter formrasolyckan vid Älandsfjärden. Två byggnadsarbetare dog och tre skadades. Skanska dömdes att betala sex miljoner kronor. Men ofta är böterna betydligt lägre.

Vilka kommer höjningen att omfatta?
– Det kommer att gälla vissa större företag och bara då brottet är särskilt klandervärt. Det är ingen generell höjning, säger Jörgen Lindberg.
För de mindre företagen blir taket precis som nu 10 miljoner, det är den grundläggande straffskalan. För att det ska bli en förhöjd företagsbot krävs att en domstol först och främst avgör att det är ett brott med ett sanktionsvärde över 500 000 kronor. Då är det fråga om allvarliga personskador eller dödsfall.

Sedan ska man kunna slå fast att det rör sig om ett större företag. De börsnoterade bolagen räknas som större, skriver Byggnadsarbetaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.109