23948sdkhjf

Andra chansen att se spektakulära bygget 

Leveranserna av tvärbalkar till nya Hisingsbron i Göteborg lockar mer publik än vad byggmaterialsleveranser brukar. Lördagen den 21 december får nyfikna en andra chans att se spektaklet. 

De 650 ton tunga tvärbalkarna till nya Hisingsbron levereras med skepp från Spanien. I november anlände den första, och nyfikna bjöds in för att se när balken levererades och sakta men säkert fördes på plats. 

– Monteringen har gått bra och vi har kunnat hålla det tempo som vi önskade. Det är stora delar som ska lyftas och sättas på plats, så det gäller att allt stämmer, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron. 

Läs också: Första stålet till Hisingsbron levereras

Farleden stängs av för all sjötrafik, även fritidsbåtar, i två dagar. Förtöjningslinor till fartyget som transporterar tvärbalken kommer att spännas tvärs över farleden och det innebär att ingen trafik kan passera på älven. 

– För dem som är i Göteborg under julen kan jag rekommendera en promenad upp på Götaälvbron under mellandagarna. Det kommer att vara mycket aktivitet i arbetsområdet när tvärbalken ska lastas av från skeppet, passas in på betongfundamentet och gjutas fast, säger Susanne Wiberg. 

Hålltider när andra tvärbalken kommer: 

Lördagen den 21 december: Meri, det finska fartyget som transporterar tvärbalken till Hisingsbron, anländer på eftermiddagen och lägger till vid kajplats 113 i Frihamnen. Fyra multiwheelers körs ombord på fartyget och förberedelser görs inför monteringen. 

Torsdagen den 26 december (Annandag jul): Fartyget Meri lämnar kajen i Frihamnen på morgonen och lägger sig i älven i väntan på att Götaälvbron kan öppnas. Bron stängs av för samtliga trafikslag under hela broöppningen när Meri backar genom Götaälvbron. Farleden stängs av för all annan sjötrafik från klockan 8.00. 

Fredagen den 27 december: Tvärbalken rullas över från Meri med multiwheelers och placeras med millimeterprecision på brostöd nummer 15 söder om farleden. Montage av tvärbalken påbörjas. Meri passerar genom Götaälvbron innan klockan 18, då farleden öppnas för sjöfarten. Under broöppningen stängs Götaälvbron för samtliga trafikslag. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094