23948sdkhjf

Facket stämmer byggbolag på åtta miljoner 

Under onsdagen har facket Byggnads lämnat in en stämningsansökan riktat mot ett byggbolag, efter att ha noterat att bolaget riskerat anställdas hälsa och under en tid åsidosatt kollektivavtal på en värmländsk byggarbetsplats. 

Stämningen lämnades in till Arbetsdomstolen på onsdagen, enligt ett pressmeddelande från Byggnads. 

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Det här ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i pressmeddelandet. 

Facket yrkar på åtta miljoner kronor i skadestånd, för det fusk som de menar bolaget utfört och riskerat de anställdas hälsa genom. 

– Vi anser att vi har goda möjligheter att vinna det här målet, och påvisa att fusk inte lönar sig. Det här är ett av många exempel på de fajter vi tar varje dag för alla byggnadsarbetare och för att seriösa byggföretag ska kunna konkurrera på rättvisa villkor, säger Torbjörn Hagelin i pressmeddelandet. 

Det nu aktuella byggbolaget är underentreprenör till ett ställningsföretag som tidigare uppmärksammats i media, och förra året uteslöts ur Sveriges Byggindustrier på grund av omfattande byggfusk.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109