23948sdkhjf

Umeå tar träbeslut

Tog strategi för ökat träbyggande

Kommunfullmäktige har beslutat anta en strategi för ökad användning av trä i byggnationer. Syftet är enligt fullmäktige både miljömässigt och samhällsekonomiskt motiverat.

– Det här är ett bra beslut av flera skäl. Framför allt är ökad användning av trä vid byggnationer en miljöfråga, eftersom trä binder koldioxid. Ökad användning av trä är därför en viktig del i bygget av en hållbar stad. Trä är dessutom tack vare sina egenskaper ett konkurrenskraftigt byggmaterial och en ökad användning kan ge det lokala näringslivet ökade möjligheter att utveckla tekniker och konstruktioner, med mera, säger Hans Lindberg (s), kommunstyrelsens ordförande.

Umeå har redan tidigare satsat på modernt träbyggande. I en motion från 2018 föreslogs att anta en träbyggnadsstrategi med motiveringen att sätta fokus på en miljömässig och ekonomiskt hållbar samhällsbyggnad i Umeå. Byggnadsnämnden föreslår i sitt yttrande att kommunfullmäktige ska bifalla motionen. AB Bostaden är positiv till motionen men skriver att även om en trästomme oftast ger mindre koldioxidutsläpp än en betongstomme så finns det många parametrar som påverkar om en byggnad är bra för miljön eller inte.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078