23948sdkhjf

Rätt att avskeda byggarbetare för stöld

Byggbolag har laga grund

Byggbolaget hade laga grund för avskedande. Det konstaterar Arbetsdomstolen och ändrar därmed tingsrättens dom, skriver Lag&Avtal.

En anställd vid byggbolaget Capalato Construktion avskedades den 22 maj 2017 per sms.

Enligt bolaget hade han tillförskansat sig byggnadsmaterial från arbets­givaren, vilket den anställda bestred.

Den anställde ansåg att avskedandet skedde i strid med Las och yrkade att bolaget skulle betala allmänt skadestånd för brott mot Las och skadestånd för inkomstförlust.

Arbetstagaren krävde också att bo­laget skulle betala innestående slutlön och allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen.

Tingsrätten gav den anställda rätt. Bolaget överklagade domen.

Arbetsdomstolen gjorde en annan bedömning än tingsrätten. AD prövade först om det är styrkt att arbetstagaren tillsammans med en annan person hade stulit diverse byggmaterial från bolaget den 22 maj 2017.

Arbetsdomstolen konstaterar att två personer under sanningsförsäkran respektive vittnesed samstämmigt och detaljerat uppgett att de på en övervakningsfilm sett, i vart fall två personer, köra in på bolagets område med en skåpbil och släpkärra som de lastat fulla med diverse byggnadsmaterial, skriver Lag&Avtal vidare.

De två personerna, som såg filmen, har med säkerhet angett att de har kunnat identifiera att en av personerna på filmen var arbetstagaren.

AD konstatera därmed att bolaget haft laga grund för avskedandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068