23948sdkhjf

Mindre byggregler + enklare standarder = mindre bostadskö 

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av Skanska, skulle en majoritet av svenskar kunna tänka sig att bo i hyresrätter med lägre standard, som ett sätt att förkorta de långa bostadsköer som i dag finns i flera av Sveriges städer. 

Totalt deltog drygt 2 500 personer från hela landet i undersökningen, som genomfördes i juni i år. Den visar både att två av tre tillfrågade kan tänka sig att bo i hyresrätt, och att en majoritet av de tillfrågade, 57 procent, tycker att billigare hyresrätter med lägre standard är ett rimligt alternativ till dagens byggande. 

– Bostadsköerna är minst sagt långa i många städer runt om i landet. Samtidigt visar vår undersökning att många kan tänka sig att bo i hyresrätt, inte minst unga vuxna. På Skanska tycker vi att det är viktigt att bygga hem, vare sig det gäller hyresrätter eller bostadsrätter, som gör det möjligt för alla att få en egen bostad. Genom att lätta på vissa byggregler skulle det vara möjligt att bygga bostäder anpassade för unga. På sikt skulle det kunna innebära att bostadsköerna förkortas, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem, i en kommentar till undersökningen. 

För en bostadsaktör, Ikano, skulle man gärna se nya byggregler, men det gäller både hyres- och bostadsrätter. 

– Lagändringar och lägre standard för hyresrätter är ingen fråga vi för några direkta diskussioner om. Däremot har vi sedan några år drivit frågan kring byggregler, säger Chalotte Kjellberg, presstalesperson vid Ikano Bostad, till Building Supply. 

HSB, vars föreningar över hela Sverige ligger bakom flera nyproducerade flerbostadsfastigheter runt hela landet årligen, menar att Bostadsrätter fortsatt är deras huvudsakliga grund. 

– Bostadsrätten är bottenplattan i HSB och den boendeform som står för den allra största delen av vår verksamhet, såväl i förvaltning som nyproduktion. Vi har också cirka 25 000 hyresrätter i vårt bestånd och utvecklar det för att möta våra medlemmars önskemål, ibland via nyproduktion, säger Linn Matic, pressinformatör vid HSB Riks, till Building Supply. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126