23948sdkhjf

Byggnads lämnar LAS-förhandlingar 

Fackförbundet Byggnads väljer att lämna de förhandlingar som de medverkat i tillsammans med LO, PTK och Svenskt Näringsliv sedan Januariavtalet.  

I våras tillsatte regeringen en utredning som ska behandla en av punkterna i januariavtalet, som handlar om att förändra lagen om anställningsskydd. 

Utredningen ska presenteras den 31 maj 2020, och under tiden har även parterna Byggnads och LO, Svenskt Näringsliv och PTK möjlighet att nå en överenskommelse. 

– När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar men som missar byggbranschens verklighet. Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi inte kan acceptera, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads. 

Till följd av att Byggnads lämnar förhandlingarna har inte LO heller längre fackets mandat att förhandla för deras räkning i frågan.  

– Byggnads sätter alltid våra medlemmars intressen i första rummet. Vi kommer att förhandla med våra motparter och fortsätta utveckla vår bransch utifrån de behov som faktiskt finns. I nästa års avtalsrörelse kommer vi att kräva ettåriga avtal för att ta höjd för vad som kan hända i LAS-frågan, säger Johan Lindholm. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062