23948sdkhjf

Köksbyggare flyttar fabrik – hundratals anställda påverkas 

Under onsdagen meddelade köksbyggaren Nobia att man bygger en ny toppmodern fabrik i Jönköping, och därför inlett fackliga förhandlingar om den befintliga verksamheten i Tidaholm. 

Den nya anläggningen byggs för att producera samtliga volymer som i dag tillverkas i Tidaholm, och även en del av den volym som i dag tillverkas i Ölgod, Danmark. 

– Styrelsen har tagit ett inriktningsbeslut att bygga en ny produktionsanläggning i Sverige. Den föreslagna investeringen är Nobias största satsning någonsin. Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök. Den kommer ha en hög grad av automation och digitalisering samt hög miljö- och hållbarhetsprestanda. Ledtiden för kundorderstyrd kökstillverkning förkortas väsentligt, tillverknings- och logistikeffektiviteten förbättras och Nobia stärker sin position som Europas ledande köksspecialist. Vår kapacitet ökar väsentligt vilket kommer stödja Nobias framtida tillväxt- och marknadsandelsmöjligheter, säger Jon Sintorn, vd och koncernchef för Nobia, i ett pressmeddelande. 

Den frigjorda kapaciteten i Ölgod ska sedan användas för att expandera i Centraleuropa. 

I dagsläget jobbar cirka 600 anställda vid fabriken i Tidaholm. Fackliga förhandlingar har påbörjats. 

”Samtliga medarbetare i Tidaholm kommer att säkerställas en ansvarsfull övergångsperiod och erbjudas anställning på den nya fabriken,” skriver Nobia i pressmeddelandet. 

Investeringarna på den nya, till stor grad automatiserade, fabriken i Jönköping förväntas ligga på två miljarder kronor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094