23948sdkhjf

Förstapris till svenskt bidrag i internationell innovationstävling 

Projektet ”European Spallation Source”, ESS, byggs just nu i Lund och är ett av de största vetenskapsrelaterade infrastruktur- och byggnadsprojekten i världen just nu. Natten till tisdags prisades det i en internationell tävling i USA. 

Projektet, som är ett samarbete Sweco Architects, ÅF Pöyry och Skanska, samt har stöd flera länder, fick första pris vid AEC Excellence Awards 2019 i kategorin Byggdesign – stora projekt. 

– Det här är något av det största som går att vinna när vi pratar teknologi/digitalisering inom bygg. Detta är ett välkommet bevis på att digitaliseringen av branschen går fort och vi ligger i framkant och driver på utvecklingen, säger Martin Hörestrand, Skanskas digitala ledare vid ESS. 

Motiveringen till priset är att det inte bara kommer bli en av världen s mest avancerade forskningsanläggningar, utan också den första hållbara forskningsanläggningen baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. 

När projektet står färdigt kommer det utgöra en tvärvetenskaplig forskningsanläggning baserad på en världsledande neutronkälla, med toppmoderna neutroninstrument, världens kraftfullaste linjära accelerator och ett datacentrum för vetenskaplig databehandling. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125