23948sdkhjf

Ett skepp kommer lastat med byggmaterial 

Nu är den första tvärbalken till nya Hisingsbrong i Göteborg på väg från Spanien, och det är ett byggmaterial som heter duga. 

Den 650 ton tunga tvärbalken har lastats, och är redo att fraktas till bygget i Göteborg efter flera stormar i Biscayabukten har försenat leveransen, som är den tredje. 

Sedan några veckor tillbaka ligger de 42 sidospannen redo och väntar. 

– Det här är en spännande vecka för oss som jobbar i projektet och en historisk vecka för Göteborg. Nu kan vi öka tempot i projektet och låta stadens nya landmärke växa fram, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron. 

När den vitala och stora delen anländer till Göteborg under tisdagsmorgonen kommer Götaälvbron att stängas av för all trafik under 15 minuter. 

– Det är väldigt små marginaler, så det är en säkerhetsåtgärd. Det är bara 20 centimeter mellan fartygets reling och Götaälvbrons ledverk på varje sida, så om fartyget hade varit lite bredare hade det inte kunnat passera. Vi har fått tag på ett fartyg som är tillräckligt stort för lasten och samtidigt tillräckligt litet för att kunna passera genom Götaälvbron, säger Susanne Wiberg. 

Farleden kommer att vara avstängd under tre dagar, och det finns gott om utkiksplatser vid kajerna i Gullbergsvass och i Frihamnen för den som vill iakta. 

– Det är stora delar som ska fogas samman med millimeterprecision och det gäller att allt stämmer när vi ska montera sista delen, så det är mycket små toleranser, säger Susanne Wiberg. 

Hålltider:
Torsdagen den 21 november: Meri, det finska fartyget som transporterar den första tvärbalken till Hisingsbron, anländer tidigt på morgonen och lägger till vid kajplats 113 i Frihamnen. Fyra multiwheelers körs ombord på fartyget och förberedelser görs inför fredagen.
Fredagen den 22 november: Fartyget Meri lämnar kajen på morgonen och lägger sig i älven i väntan på att klockan passerar 9.00 så att Götaälvbron kan öppnas. Bron stängs av för samtliga trafikslag under hela broöppningen. Farleden stängs av för all annan sjötrafik från klockan 8.00.
Lördagen den 23 november: Tvärbalken rullas över från Meri med multiwheelers och placeras med millimeterprecision på brostöd nummer 16 norr om farleden. Montage av tvärbalken påbörjas.
Söndagen den 24 november: Meri passerar genom Götaälvbron. Bron stängs för samtliga trafikslag under hela broöppningen. Farleden öppnas för sjöfarten och Meri seglar ner till Bilbao för att hämta den andra och sista tvärbalken till Hisingsbron.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125