23948sdkhjf

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

2017 avtalade Peab om att förvärva 60 procent av aktierna i Eslövsbaserade Smidmek, ett företag som levererar totallösningar för prefabricerade stommar i betong och stål samt tunnplåtskonstruktioner till såväl byggnadsindustrin som annan industri.

I samband med förvärvet avtalades om att resterande 40 procent av aktierna skulle förvärvas inom en viss fastställd tid. Enligt Peab har bolaget haft en mycket positiv utveckling sedan förvärvet. Dels har bolaget som intern underentreprenör integrerats väl i sin nya omgivning samtidigt som en stor extern kundbas bibehållits.

Resultatet av detta är att Smidmek i dag är till fullo konsoliderat i Peab och förvärv av resterande aktiestock ett naturligt nästa steg.

Tack vare en erfaren organisation har förvärvet tillfört Peab viktig kompetens inom stommar och vi är glada över att nu kunna slutföra det sista steget i affären. Verksamheten har integrerats väl och utvecklats mycket bra, till och med över förväntan, samtidigt som vi har utökat verksamheten med fler etableringar säger Johan Dagertun, biträdande chef för affärsområde industri.

Priset på resterande aktier grundas på företagets utveckling och intjäningsförmåga. Då företaget utvecklats bättre än bedömt innebär det ett högre pris på de resterande aktierna. Utifrån Peabs val av redovisningsmetod vid denna typ förvärv innebär det att effekten av förvärvet ska redovisas via resultaträkningen. Därav kommer resultatet inom affärsområde industri att påverkas med -47 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2019.

Victor Hallberg, som tidigare haft rollen som vice vd för Smidmek, tillträder som vd kommande årsskifte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111