23948sdkhjf

Byggmaterialens miljö ska spåras och loggas 

Lagstiftarna vill ställa hårdare krav på vilken miljöinformation som ska finnas för materialen i byggkedjan, och för att underlätta för branschen lanserar bolaget Basta tillsammans med databasen Finfo en ny loggbok där ökad spårbarhet och digitala flöden för bygg- och anläggningsprodukter står i fokus. 

– Att dokumentera de produkter som används i en konstruktion är både resurs- och tidskrävande. En grundförutsättning för att arbetet ska ge önskat resultat är att man kan säkerställa att det är rätt produkter som har placeras på rätt plats och det arbetet kommer underlättas enormt av loggboken, säger Sussi Wetterlin, vd för Basta. 

Loggboken kan användas som en digital loggbok för miljöcertifiering mär man använder giftiga material, men även i lägen då miljökraven inte är lika tydligt uttalade än. 

Användare kommer att kunna söka bland 160 000 artiklar, och även koppla upp mot Finfos databas med 1,8 miljoner byggartiklar. 

Loggboken får också tillgång till tillgängliga byggvarudeklarationer från byggmaterialindustrins eget system med eBVD. 

– Det här innebär att vi får en effektivare hantering av miljöinformation vilket är ett stort steg framåt. Samarbetet med Finfo har visat att det går att skapa ett obrutet flöde av miljöinformation genom hela kedjan. Nu fortsätter vi att förfina loggboken tillsammans, säger Sussi Wetterlin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094