23948sdkhjf

Kommunalt bolag satsar på samlevnadsbostäder

Kommunala fastighetsbolaget LKF blir Sveriges första allmännyttiga bostadsbolag att etablera ett storskaligt samlevnadsprojekt, så kallat coliving. 

I Lunds nya stadsdel Brunnshög ska fokus vara på hållbarhet. Där kommer också byggas en coliving-fastighet, i samarbete med företaget Colive. 

– Vi ser fram emot att vara en av de som banar väg för större möjlighet till boende för Lunds unga vuxna, säger Fredrik Millertson, vd på LKF. 

Företeelsen coliving handlar om att anpassa bostäder för flera olika boende, så att de kan dela på en bostad. Enligt LKF ska konceptet användas för att ge fler unga möjligheter till att leva stadsnära för rimliga kostnader, vilket kan spela stor roll i studentstaden Lund. 

– Genom projektet ger vi unga vuxna en möjlighet att vara en del av ett sammanhang, samtidigt som vi skapar ett komplement till andra boendeformer för de som befinner sig i glappet mellan studentliv och att bilda familj. Detta är hållbarhet när den är som bäst - närheten till all service i den nya stadsdelen och med en spårvagnshållplats utanför dörren. Och den sociala hållbarheten som genomsyrar boendet, säger Fredrik Millertson. 

Stockholmsbaserade företaget Colive planerar att etablera ett tusental bostäder runt om i Sverige, efter coliving-konceptet. De erbjuder sedan tidigare bostäder i Stockholm, men det planerade projektet de ska bygga med LKF blir den första kommunala fastigheten. 

– Vi är stolta och glada över att vi tillsammans med LKF kan skapa fler bostäder för unga vuxna. Colive delar allmännyttans kärnvärden kring att skapa bra bostäder till en rimlig kostnad. Dessutom är Lund ett av våra högprioriterade områden där vi ser stor nytta med vårt erbjudande, säger Katarina Liljestam-Beyer, COO och medgrundare till Colive.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406