23948sdkhjf

Så många chefer tror dödsolyckor är slarv 

Sju av tio chefer inom samhällsbyggnad menar att slarv är den vanligaste orsaken till dödsolyckor, och var fjärde chef har känt sig tvungen att tänja på arbetsmiljöreglerna. Det enligt en undersökning från Novus. 

– Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Att så många känner sig nödgade att tänja på regler visar tydligt att tid och pengar präglar kulturen framför säkerhet. Det är konkreta exempel på att säkerhetskulturen i branschen är svag, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna. 

Nio av tio chefer uppger att de har tillräckliga kunskaper om rådande arbetsmiljöregler, samtidigt som 26 procent av de svarande cheferna uppger att de är tvunga att tänja på reglerna för att få arbetsdagen att gå ihop. 

– Allt är inte nattsvart. Det går och är helt nödvändigt att bygga en stark säkerhetskultur. Målet måste vara ett värderingsdrivet säkerhetsarbete som bottnar i allas övertygelse om att liv går före pengar. Med engagerade chefer från alla nivåer i täten, säger Kajsa Hessel. 

Det är branschföreningen Byggcheferna som beställt undersökningen från Novus. 1 771 av föreningens medlemmar har svarat på enkäten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096